Peste 2.130.719 euro sunt alocați în următorii 7 ani pentru funcționarea GAL și finantarea proiectelor care vizează dezvoltarea celor 9 comunități locale componente
Grupul de Acțiune Locală Siretul Verde a încheiat cu Agentia pentru Finantare a Investitiilor Rurale, în data de 21.11.2016, contractul de finantare aferent sub-masurii 19.4 din PNDR – “Sprijin pentru cheltuieli de funcționare și animare”. Acest lucru semnifică demararea propriu-zisă a activităților de implementare a noii strategii de dezvoltare locală în baza căreia vor fi finanțate proiectele beneficiarilor din cele 9 localităti componente: Ruginești, Pufești, Mărășești, Garoafa, Movileni (județul Galați), Vînători, Suraia, Biliești și Vulturu.
Noua strategie de dezvoltare a teritoriului GAL Siretul Verde are o valoare publică totală de 2130719,31 euro. Apelurile de selecție a proiectelor pentru măsurile de finantare vor fi lansate după elaborarea, avizarea și publicarea ghidurilor beneficiarilor,cel mai probabil la începutul anului viitor. Pentru perioada 2017-2023 GAL Siretul Verde și-a propus să sprijine în primul rând proiecte atipice și inovative, care acoperă o gamă larga de beneficiari: fermieri, întreprinzători non-agricoli, autorități locale, ONG-uri. Cele 11 măsuri de finanțare în cadrul cărora vor putea fi solicitate fonduri nerambursabile sunt:
- M1/3A – Scheme de calitate;
- M2/3A Comerț inovativ și piete locale;
- M3/4A Valorificarea potențialului de pășunat prin invesții prietenoase cu mediul;
- M 4/5B Ferme verzi;
- M5/6A Investiții în activități non-agricole;
- M6/6B Dezvoltarea spațiului rural;
- M7/6B Servicii sociale în teritoriul GAL Siretul Verde;
- M8/6B Susținerea initiațivelor societății civile;
- M9/6B Susținerea dezvoltării teritoriului prin organizarea de evenimente cu specific local;
- M10/6B Protejarea și promovarea patrimoniului natural al teritoriului;
- M11/6C- Bandă largă în teritoriul GAL Siretul Verde.
Condițiile specifice de accesare a măsurilor, tipurile de beneficiari și acțiunile eligibile precum și alocarea financiară pe sesiuni vor fi detaliate în apelurile de selecție care vor fi publicate pe site-ul www.siretulverde.ro, în mass-media locală precum și la sediul celor nouă primării partenere.
Conform acordului de parteneriat, din Asociaţia Grupul de Acţiune Locală „Siretul Verde” fac parte în prezent nouă unităţi administrativ-teritoriale (orașul Mărășești, comunele Ruginești, Pufești, Garoafa, Vînători, Suraia, Biliești, Vulturu – Vrancea și Movileni- Galați) şi 30 de reprezentanți ai sectorului privat și asociativ (societăţi cu răspundere limitată, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, organizaţii neguvernamentale, etc).
Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), Măsura 19 – Sprijin pentru dezvoltarea locală LEADER din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. PNDR este implementat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în calitate de autoritate contractantă.
GAL Siretul Verde